Παράρτημα Ι
264
page-template-default,page,page-id-264,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

Πατησίων 42, 10682 ΑΘΗΝΑ Τηλ. 210 772 3818 -3839-1911 fax -3819 e-mail: urbareg@central.ntua.gr

2018-2019

 

ΧΩΡΙΚΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

 

Ε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ, K. BAΛEPIANOY

 

Το μάθημα εξετάζει διαφορετικές όψεις της αναπτυξιακής διαδικασίας, την πολυπλοκότητα των συνιστωσών του ζητήματος, τη χωρική διάσταση. Στοιχειοθετεί ερμηνευτικά πλαίσια των χωρικών σχηματισμών, κριτήρια αποτίμησης του κοινωνικού, οικονομικού, φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Αξιολογεί τις πολιτικές και τα επιχειρησιακά εργαλεία σχεδιασμού υπό το πρίσμα των αλληλεξαρτήσεων, επιρροών, δεσμεύσεων, προοπτικών και διλημμάτων . Yπό το πρίσμα της κοινωνικής κρίσης. Aνιχνεύει διεξόδους.
Το μάθημα ολοκληρώνεται με ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή των σπουδαστών/στριών. H επιλογή θεμάτων, η διερεύνηση, οι συναφείς ή αντίθετες απόψεις απεικονίζονται και εξελίσσονται στη διάρκεια του εξαμήνου σε «στρογγυλά» τραπέζια. Oι σπουδαστές/στριες σχεδιάζουν και προγραμματίζουν τη συζήτηση, προσκαλούν συνομιλητές, αναθεωρούν τα ερωτήματα.

Το μεγάλο φάσμα θεμάτων σε «αστική» και «περιφερειακή» κλίμακα αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες των «τόπων», την ανομοιογένεια της αναπτυξιακής εικόνας, τις διαφορετικές δυνατότητες και οράματα, την αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης των κατευθύνσεων σχεδιασμού και επιχειρησιακών εργαλείων στην πολυπλοκότητα και αμεσότητα των μηνυμάτων.